Til foresatte
Metoden er et alternativ til institusjonsplassering og fosterhjems-/familiehjems-plasseringer. Modellen bygger på sosiale innlæringsteorier med kjernekomponenten positiv forsterkning. Å skape et miljø som er forutsigbart, konsekvent og med tydelige grenser, er også viktige komponenter i modellen. Ungdommen motiveres til egen påvirkning i konstrueringen av positive sosiale relasjoner med både jevn-gamle kamerater og voksne. Ungdommen trenes også i innsikten av hvordan hans/ hennes valg kan styre og påvirke nåtid og framtid.
En av hovedtankene er at det bare skal være en ungdom med atferdsvansker i samme miljø fordi det da er lettere å påvirke positivt.
Et annet viktig poeng er at programmet er systematisk fra a til å. Slik at vet man at ting blir gjennomført etter programmet og ikke ut fra aktørenes “private” løsninger.
Programmet har vært brukt i mange år i USA. I Sverige har man mer enn 10 års erfaring, og resultatene er svært gode.
Programmet strekker seg over 9 – 12 måneder. I denne tida bor ungdommen i en treningsfamilie. Her hjelpes han i gang med å få struktur på døgnet, komme i gang på skole, etablere fritidsaktiviteter osv. Til forskjell fra ungdom som plasseres på institusjon, skjermes de fra negativ påvirkning fra andre ungdommer med atferdsproblemer.
-
Ungdommene i TFCO-programmet gis konkrete atferdsmål og ledes mot disse ved hjelp av veiledning, trening og positiv belønning.
-
Ungdomen treffer sine behandlere hver uke
-
Foreldrene og ungdommen møtes hver uke i familietarapi
-
Ungdommen går på vanlig skole
-
Nært samarbeid med skolen
-
Treningsfamilien får obligatorisk veiledning